Home Reisgids Tossa de Mar

Tossa de Mar

tossa de mar

Tossa de Mar is een van de mooiste steden aan de Costa Brava en verwelkomt jaarlijks vele tienduizenden toeristen. Tossa de Mar is vooral bij Nederlandse gezinnen populair vanwege de ongekende sportieve mogelijkheden. Zo kunt u in de directe omgeving heerlijk fietsen en wandelen alsmede vele verschillende watersporten beoefenen. Tossa de Mar heeft meer dan 18.000 inwoners en ligt maar een paar kilometer ten noorden van Lloret de Mar. De stad is trots op haar stranden en de mooie natuur. Het spreekt voor zich dat het strand van Tossa al jaren onderscheiden is met de blauwe milieubeschermingsvlag van de Europese Unie dankzij een goede water- en strandkwaliteit.

De stad heeft ook op cultureel historisch gebied veel te bieden. De middeleeuwse binnenstad met haar smalle straten, de vestingmuren en wachttorens uit de 12de eeuw geven de stad een bijzondere sfeer, die al in de jaren twintig en dertig schrijvers en schilders uit heel Europa aantrok. Marc Chagall bracht hier de zomer van 1934 door en hij noemde Tossa een blauw paradijs. Het enige werk van Chagall dat Spanje thans bezit (De vioolspeler), hangt nu in het museum van Tossa de Mar. Historici vermoeden dat zich op de plek van het huidige Tossa al in de pre-Romeinse tijd een Iberische nederzetting bevond. De eerste archeologische bewijzen van bewoning stammen echter uit de 1ste tot 3de eeuw, de tijd van de Romeinse bezetting, toen Tossa Turissa heette. Er zijn resten van muren gevonden die er op wijzen dat toen al begonnen was met de bouw van een vesting, die pas in de 12de eeuw als bescherming tegen invallende zeerovers haar huidige vorm kreeg.

Tossa heeft geen eigen haven. De talloze sport- en vissersbootjes ankeren in de beschutte baai of ze worden ’s avonds op het strand getrokken. Een deel van de Platja Gran, één van de twee hoofdstranden van Tossa, is gereserveerd voor beroepsvissers en verboden voor zwemmers. Op de rest van dit strand en op het naastgelegen strand, de Platja del Reig, ook Mar Menuda geheten, blijft toch nog meer dan genoeg ruimte over voor hen die graag zonnebaden of wat actievere vakantiepret willen hebben. Het watersportaanbod laat niets te wensen over. U kunt prima snorkelen bij de rotsen, die op sommige plaatsen boven de zee uitsteken en de stranden en zwembaaien van elkaar scheiden. Ook aan de kleintjes is gedacht: er is voor hen op het strand een speeltuin gemaakt.

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply